Web sitenizdeki sayfaların hepsinin tek tek en ince ayrıntısına kadar optimize edilmesi ve arama motoru uyumlu içeriklerle yeniden şekillendirilmesidir.

Sektör, hedef kitle, anahtar kelime ve web sitenizin analiz edilmesi gibi işlemler sayesinde organik trafiğinizin maksimum seviyeye getirilmesi; başta Google, Yandex ve diğer arama motorlarında ilk sıralarda çıkmasını hedeflemektedir. Yapılan site içi çalışmaların sonucunda da optimize edilmiş ve daha kaliteli kodların kullanıldığı bir web sitesi sayesinde müşteri sayınızın ve iş potansiyelinizin artması sağlanır.

 

Bunlara ek olarak site içi SEO çalışmalarının yapılması işlerinizi tanıtmak için yapacağınız diğer işleri de minimum düzeye indirir. Çünkü aramalarda iyi optimize edilerek yukarılarda çıkan kaliteli bir site; müşterilerin sizi fark etmesini sağlıyacak; ürünlerinizi ve hizmetlerinize daha çabuk ulaşacak ve görmesine olanak sağlayacak.

 

Bunu biliyor muydunuz? SEO Sayfa dışı gerçekleştirdiğiniz stratejileriniz çok iyi olsalar bile sayfa içi stratejinize pek fazla etki etmemektedir. Pazarlamacıların büyük bir çoğunluğu bunu bilirler ve buna göre hareket ederler fakat değerlendirirken bazı ciddi yanlışlar yapılmaktadır.

 

Website Sayfa Hataları Nelerdir?

Yapılması gereken ilk şey sitenizde yer alan kırık linkleri (404 sayfaları) veya geçici yönlendirmeleri (302 yönlendirmeleri) bulmak olmalıdır. Bunun için birçok farklı siteden yardım alabilirsiniz.

Diğer bir adım ise 404 hataları için kırık linklerin uygun yeni sayfalara yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Sitenizde ki kırık linkleri yönlendirebileceğiniz yeni sayfalar bulunmuyorsa bunları anasayfaya yönlendirmelisiniz.

 

Website URL Standartları Nelerdir?

Bu aşamada sitenizde yer alan sayfaların birden fazla URL adresine sahip olmaması gerekmektedir. www olmayan 301 yönlendirmelerinin www versiyonlarına yönlendirilmemiş olmalısınız.

Sıkça karşılaşılan bir diğer durum ise URL sayfalarının uzantılarıdır. Örnek verirsek www.orneksite.com ve www.orneksite.com/home.php adresleri anasayfayagidiyordur. Bazı durumlarda bunlar kopya adres olarak görülebilmektedir.

 

Tüm bu URL adreslerinin sadece tek bir versiyondan oluştuğuna emin olun. Eğer farklı uzantılar veya bir sayfa için farklı URL adresleri varsa bunlar kopya olarak görülecektir. Sitenizde ki tüm linkleri taradığınız zaman kopya URL adreslerini rahatlıkla görebilirsiniz. Bunları 301 yönlendirmesiyle uygun sayfalara yönlendirmelisiniz. Ek olarak eğer siteniz e-ticaret sitesiyse tüm standart sayfaların “rel-canonical” etiketini içerdiğine emin olmalısınız.

 

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılmalı?

Anahtar kelime araştırmasını yapabilmek için birçok kaynaktan yararlanabilirsiniz. SEO konusunda bir tecrübeniz yoksa bile bunu yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Anahtar kelime araştırmasını doğru ve uygun bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Anahtar kelime araştırması SEO çalışmasının en önemli parçalarından birisidir.

 

Metadata Uygulaması Nasıl Olmalı?

Uygun anahtar kelime arayışından sonra araştırmasını yaptığınız kelimeler ile bir sonraki adımınız tüm uygun sayfalarınız için birbirini tamamlayan metadata etiketleri oluşturmaktır.

 

Başlık Etiketi Nasıl Olmalı?

Bilinen eski yöntemlerde Anahtar Kelime 1 – Anahtar Kelime 1 – Marka İsmi şeklinde başlıklar yazılmak. Artık bu yöntemden uzaklaşmalı ve başlıkta açıklayıcı bilgilere de yer vermelisiniz. Örneğin, “SEO Yöntemleri ve İpuçları – Site Adı” şeklinde bir başlık etiketi kullanmak sizin işinize daha çok yarayacaktır.

 

Tanımlayıcı başlık etiketleri kullanıcı tarafından daha gerçekçi gözükür ve daha fazla dönüşüm sağlar. Başlık etiketleri için tavsiye edilen yeni karakter uzunluğu 55-60 arasında olmalıdır. Bundan daha uzun olan başlıklar kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Meta Açıklaması Nasıl Olmalı?

Bu kısım da arama motorları sıralamasında büyük etkilere sahip değildir fakat sonuçlarda çıktığınız zaman arama yapan kişiler sayfanın ne ile ilgili olduğunu öğrenmek isterler.
 

Meta Description kısmını girerken arama yapan kişinin siteye girmesini sağlayacak mesajlar seçmeye dikkat edin bu kullanıcı tarafından size olumlu bir geri dönüş olarak geri dönecektir. Meta Description uzunluğu 155-160 karakter arasındadır.

 

H1 Nasıl Olmalı?

Sayfa içeriğine ve yapısına göre H1 etiketinde ilgili anahtar kelimeyi kullanarak tanımlayıcı bilgiler ekleyin, ancak bunu yaparken kullanıcı deneyimini ve ilgisini çekip çekmeyeceğini de göz önünde bulundurun.

 

ALT Etiketleri Nasıl Olmalı?

Tüm etiketleri optimize ederken aynı zamanda resimleri de optimize etmelisiniz. Tüm resimler için tanımlayıcı ALT etiketleri kullandığınızdan emin olun. Google görsellerinde arama yapan kişiler içeriğinizde ki görsel sayesinde sizi bulabilirler ve sitenize trafik getirebilirler.

 

Site Yüklenme Hızı Nasıl Olmalı?

Google’ın sunduğu bir araç olanPageInsight, sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini kontrol edebilirsiniz. Google arama sonuçları sıralamasında site hızını dikkate alarak sıralamalarda ki konumunuzu değiştirebilmektedir. Bu sebeple bunu kontrol etmek büyük önem taşımaktadır. Kullanıcıların büyük bir bölümü yavaş yüklenen, donma yapan sitelerden hoşlanmazlar. Yavaşlık uzun sürerse kullanıcı siteden çıkabilir bu da site trafiğinin düşmesine neden olur.

 

XML Site Haritası Nasıl Olmalı?

Sitenizde olmazsa olmazlar arasında yer alan XML site haritasının oluşturulduğundan emin olun. Bunu yapmanın en kolay yolu www.orneksite.com/sitemap.xml şeklinde sitenizi kontrol etmektir.

Eğer bunu yaptıktan sonra 404 sayfasının çıktığını veya anasayfanın gözüktüğünü görürseniz sitenizde bir XML haritası yok demektir. Site haritası tüm ana arama motorlarının sitenizi kolay bir biçimde tarayabilmesi ve tanıması için gereklidir.

 

Sosyal Medya İkonları Nasıl Olmalı?

Sitenizin bilinirliğini arttırabilmek, trafik çekmek ve popülaritesini yükseltmek için önemli sosyal medya uygulamalarından hesap açtığınızdan emin olun. Facebook,Instagram,Twitter, LinkedIn ve Google+ önemli sosyal medya platformlarıdır. Diğer platformlar arasında bir trafik sağlamak istiyorsanız sosyal medya uygulamalarının ikonlarını sitenize yerleştirin. Bu sayede Google’ın botları sitenizin sosyal medya sayfalarıyla bağlantılı olduğunu anlayabilmektedir ancak bu ikonlar aynı zamanda kullanıcı deneyimini arttırmaktadır.

 

İçerik Optimizasyonu Nasıl Olmalıdır?

Sitenize girmiş olduğunuz İçeriğin uzun veya kısa olmasıyla ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmalara göre uzun içerikler daima kısa olanlara göre daha avantajlıdır. İçeriklerinizi oluştururken 500+ kelimeden fazla kelime kullanmaya özen gösterin. Bunu yaparken yazılarınızın okunabilirliğini etkilememeye çalışın. Yazılarınızda kullanıcıyı yormayacak şekilde paragraflar halinde yazmaya başlıklar ile içeriği yönlendirmeye çalışın. Noktalama işaretlerine de uymaya özen gösterin.

 

Sitenizde bulunan içeriklerin sayısının fazla olması sitenize zarar vermez fakat içerik az ise siteniz zarar görebilir. Sitenizde ki içerik sayısı arttıkça ilgili aramalar yapıldığında arama motoru sonuçlarında çıkma olasılığınız da bir o kadar artmaktadır.

 

Schema Biçimlendirmeleri Nasıl Olmalı?

Biçimlendirmeler, arama motorlarının sitenizde ki bilgilerin ne konuda olduğunu anlamalarına yardımcı olur.

Eğer E-ticaret üzerine bir siteye sahipseniz Google incelemeleri ve derecelendirmeleri arama sonuçlarında gösterebilir. Eğer bir yazarsanız arama sonuçlarında yazınızın yanında resminiz degözükür. Bu sebeple kullanıcılar sonuçlara tıklamasa bile bir ürünün ne kadar popüler olduğunu kolayca görebilirler. Bu sayede sitenize daha fazla trafik çekme şansınız olur.

 

Website Yapısı ve Mimarisi Nasıl Olmalıdır?

Her internet sitesinde olması gereken ana gezinti ögeleri sayesinde tüm sayfalarınızın bir aşama sırası ile birbirine bağlı olduklarından emin olun.
 

Sitenizde yer alan sayfalar mantıksal bir sıralamaya sahip olmalıdırlar. Örnek vermek gerekirsebilgisayarlarla ilgili bir siteye sahipseniz URL yapısı şu şekilde olabilir:

·         www.orneksite.com/bilgisayarlar/acer

·         www.orneksite.com/bilgisayarlar /asus

·         www.orneksite.com/bilgisayarlar /hp

Bu şekilde bir URL yapısı ileoluşturursanız farklı sayfalar arasında mantıksal bağlantılar kurmuş olursunuz.

 

Bu bilgilere ek olarak, herhangi bir gezinti ögesine, kategoriye veya sayfaya bağlı olmayan sayfalar oluşturmamaya dikkat edin. Google’ın botları, linkleri ve sayfaları takip ederek bulmaktadır. Eğer bir sayfa dahili olarak linklenmemiş ise arama motorlarında dizinlenmeyecektir.

 

İletişim Bilgileri Nasıl Olmalı?

Bu kısım sitenize güven kazandıran, sitenize giren kullanıcılar tarafından size karşı bir güven oluşmasına yardımcı diğer bir alandır. Daima sitenizde iletişim bilgilerinize yer vermelisiniz. Bununla birlikte iletişim bilgileri sitenizde kolay bir biçimde erişebilir olmalıdır.