Sosyal medyanın tüketici satın alma kararları üzerindeki etkisi nedir? Sosyal medya da satın alma işlemi bugün nasıl yapılıyor? SEOkonusunda sizler için, tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtlıyoruz.

 

Bugünlerde satın almaların büyük bir kısmı çevrimiçi olarak internet üzerinden yapılıyor ve 2021'de bu sayı pandeminedeniyle önemli ölçüde arttı. İnternet kullanıcılarının sayısı arttıkça ve teknoloji şirketleri çevrimiçi dünyayı alışverişe entegre etmek için daha fazla yol geliştirdikçe, çevrimiçi perakendenin katlanarak büyümesi kaçınılmazdı.

 

GlobalWebIndex'e göre, sosyal medya kullanıcılarının %54'ü ürünleri araştırmak için sosyal medyayı kullanıyor ve %71'inin sosyal medya tavsiyelerine bakarak ürün ve hizmet satın alma olasılığı daha yüksek.

 

Sosyal medyanın müşterileri sadece ne satın aldıklarını değil, genel olarak tüketici alışkanlıklarını ne kadar etkilediğini tam olarak söylemek zor. Sosyal ağlar, ürünleri tanıtma şeklimizi değiştirdi ve hatta bize reklam vermemiz için yeni yollar oluşturdu. Gelin bugünlerde müşterileri etkileyen bazı faktörlerden bahsedelim.

 

Sosyal Medya Tüketici Satın Alma Kararlarını Nasıl Etkiler?

1. Kısaltılmış Müşteri Yolculuğu

Sosyal medyada müşteriler söz konusu olduğunda ilk dikkatinizi çeken şey, müşterinin ürüne olan yolculuğunun kısalmasıdır. Eskiden insanlar bir ürün hakkında bilgi edinirdi, televizyonda bir reklamı birden çok kez görürdü ve gelecek hafta alışverişe çıkıp sonunda ürünü satın almış olurdu. Şimdi, bu işlem dakikalar hatta saniyeler alacak kadar kısalmış ve hızlanmış durumda.

 

Deloitte'a raporuna göre, sosyal medya kullanıcılarının %29'unun sosyal medyayı kullandıkları aynı gün içinde satın alma yapma olasılığının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu, bir ürünü gördüklerinde bağlantıya tıklayıp satın aldıkları anlamına gelir: Alışverişe çıkmadan önce beklemelerine gerek yoktur. Ayrıca aynı rapor, sosyal medyadan etkilenen tüketicilerin satın alma işlemlerine dört kat daha fazla harcama yapma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

 

Müşteri yolculuğu sadece daha kısa değil, aynı zamanda artık daha karmaşık. Sosyal medya, ürün araştırmalarını kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirdi. Örneğin, müşteriniz Instagram'da bir ürün görürse, diğer incelemelere bakmak için hemen hashtag'i arayabilir ve satın alıp almamaya karar verebilir. Sonuç olarak, müşteriler araştırmaya daha fazla zaman harcıyor ve incelemeler için daha fazla kaynak kontrol ediyor.

 

Müşterilerin %62'si kötü deneyimlerini diğer insanlarla paylaştıklarını söylüyor. Bu nedenle, çevrimiçi itibarınızı takip etmek ve sosyal medyadaki incelemeleri araştırmak son derece önemlidir. Sosyal medyadaki her incelemenin önemli olduğunu unutmayın.

 

2. Sosyal Kanıtın Etkisi

Kuşkusuz, sosyal kanıt yeni bir kavram değil: insan sosyal bir hayvandır ve yüzyıllardır birbirimize tavsiyelerde bulunuyoruz. Mesele şu ki, bu tavsiyeler ve karşı tavsiyeler artık yüzlerce insan tarafından duyulabiliyor, görülebiliyor.

 

Bu bir kafe veya saçınızda harikalar yaratan bir şampuan hakkında her tweet attığınızda veya paylaşım yaptığınızda, sosyal medya takipçileriniz onu görür ve denemek için harekete geçebilir. Aynı şey olumsuz görüşler için de geçerlidir. Forbes'e göre, tüketicilerin satın alma seçeneklerinin %81'i arkadaşlarının sosyal medyadaki yayınlarından etkileniyor.

 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, sosyal kanıt çoğunlukla arkadaşlarınızı ve tanıdığınız insanları etkiler. Ancak sosyal medyada giderek daha fazla insan sadece arkadaşlarını takip etmiyor, aynı zamanda etkileyicileri de takip ediyor. Etkileyici pazarlamanın devreye girdiği yer işte burasıdır.

 

3. Etkileyenlerin Tüketici Satın Alma Kararları Üzerindeki Gücü

Etkileyenler, genellikle aynı ilgi alanlarını paylaşan sağlam ve sadık bir kitleye sahip sosyal medya kullanıcılarıdır. Görüşleri doğal olarak daha fazla sayıda insan tarafından, onlara güvenen insanlar tarafından görülür.

 

Influencer Marketing Hub tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Twitter kullanıcılarının neredeyse %50’si, bir influencer’dan gelen bir Tweetin doğrudan sonucu olarak alışveriş yaptı.

 

Micro-Influencer'lar, genellikle belirli bir konuda uzman olduklarından, hedef kitlelerini ikna etmede özellikle etkilidir ve bu da onları bu konu için doğal bir tavsiye kaynağı yapar. Niş bir ürün satıyorsanız, Instagramblog yazarları, vlogger'lar, TikTokers veya Facebook grup yöneticileri gibi nişinizde sosyal medya etkileyicileri bulmak, hedef kitlenize ulaşmanın harika bir yoludur.

 

Hikayelerin Tüketici Satın Alma Kararları Üzerindeki Etkisi

Geçici içerik nispeten yeni bir trend ama şimdiden sosyal medya kullanıcıları ve markaların beğenisini kazanıyor. Snapchat, Hikayeleri bir format olarak kullanan ilk uygulamaydı, ancak onu popülerleştiren ve şu anda günde 500 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Instagram çoktan geçmiş durumda diyebiliriz.

 

InstagramStories aracılığıyla paylaşılan içerik genellikle daha ham ve filtresizdir, bu da markaların daha özgün bir imaj oluşturmasına imkân tanır. Şirketlerin insanları perde arkasına almalarını ve nasıl çalıştıklarını, çalışma kültürlerini ve ürünlerin arkasındaki ekibi göstermelerini sağlar. Tüm bunlar, bir markayla gerçek bir bağlantı kurmaya yardımcı olur.

 

İşte bugün müşteri davranışlarını şekillendiren sosyal medyaya özel özellikler bunlar. Ama muhtemelen bildiğiniz gibi, her sosyal medya platformu birbirinden biraz farklıdır. Çoğu zaman markalar hangi sosyal medya platformuna odaklanmaları gerektiğini merak eder. En popüler platformların bir listesini gözden geçirelim ve onları birbirinden neyin farklılaştırdığını görelim.

 

En Popüler Sosyal Medya Platformları

1. Facebook

Facebook, son yıllarda kullanıcı sayısında düşüş görülse de dünyanın en büyük sosyal medya platformu olmaya devam ediyor (neredeyse 1,7 milyar kullanıcıya sahip).

Ağın büyüklüğü, orada daha fazla kişiye ulaşabileceğiniz anlamına gelir, ancak dikkatli olun Facebook eskisi kadar popüler değil. Edison Research'ün2019'un başlarındaki Infinite Dial çalışması, ABD'deki 12-34 yaşındakilerin %62'sinin Facebook kullanıcısı olduğunu gösterdi; bu oran 2018'de %67 ve 2017'de %79'du. Bu düşüş özellikle 35-54 ve 55+ yaş grubunda dikkat çekicidir.

 

Yine de Facebook, toplam sosyal yönlendirmelerin %50'sini ve toplam sosyal gelirin %64'ünü oluşturuyor.

Son zamanlarda şirket, reklam ve veri yönetimi üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak itibarını ve eski popülaritesini düzeltmeye çalışıyor.

 

2. Instagram

Instagram, ürününüzü sergilemek için size pek çok fırsat sunduğundan, markalar için harika bir platformdur: fotoğraflar, videolar, hikayeler, galeriler, filtreler ve daha fazlası. Şimdi bir milyardan fazla aylık aktif kullanıcıya sahip olan Instagram ‘ı ele alalım.

 

Platformla ilgili harika olan şey, tüm ülkelerdeki tüm nesiller arasında popüler olmasıdır. Instagram kullanıcılarının %80'i bir işletme hesabını takip ediyor. ABD'li gençlerin %73'ü, markaların kendilerine yeni ürünler veya promosyonlarla ulaşmanın en iyi yolunun Instagram olduğunu söylüyor.

 

Ayrıca platform, gönderilere alışveriş etiketleri ve ödeme seçenekleri ekleyerek alışverişi kolaylaştırıyor. 130 milyon Instagram hesabı, her ay ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir alışveriş gönderisine dokunuyor.

 

3. TikTok

TikTok nispeten yeni bir platform olmasına rağmen, hızlı büyümesi onu sosyal medya kullanıcıları, özellikle Z kuşağı için önemli bir marka bilinirliği kaynağı haline getirdi.

TikTok'un şu anda dünya çapında 800 milyon aktif kullanıcısı var ve bu kullanıcıların yüzde 41'i 16 ila 24 yaşları arasında. Yani, daha genç bir kitleye ulaşmak istiyorsanız, TikTok olmalısınız.

 

TikTok'un algoritması, feed'inizi ilgi alanlarınıza göre düzenlediğinden, niş ve belirli ürünler için de harika. Yeni takipçiler bulma işinizi kolaylaştırır.Algoritma, içeriğinizi potansiyel kitlenizin akışlarına yönlendirir.

 

Ayrıca, TikTok kısa süre önce uygulamada reklam vermenin yeni yollarını başlattı ve markalara müşteri çekmek için daha fazla fırsat verdi.

 

4. Twitter

Hubspot'a göre Twitter, birçok insan için bir ürün keşif kaynağı olarak nitelendiriliyor.

 

Hızlı doğası ve temelde herkesle bağlantı kurma yeteneği nedeniyle, tavsiye istemek için mükemmel bir yerdir. SproutSocial, tüketicilerin %53'ünün tweet'lerde işletmeleri veya ürünleri tavsiye ettiğini ve %48'inin bu ürünleri veya hizmetleri satın almak için takip ettiğini gösteriyor.

 

5. YouTube

YouTube'un aslında bir sosyal medya platformu mu yoksa daha çok bir akış platformu mu yoksa içerik platformu mu olduğu konusunda bir tartışma var. Bununla birlikte, en popüler platformlardan biridir.

 

Giderek daha fazla insan platformda ürün incelemeleri arıyor. YouTube için içerik oluşturmaya zaman ayırmaya hazırsanız, bu oldukça ödüllendirici bir görev olabilir.

Satmak istediğiniz ürünün tanıtım videosunu çekerek ürünü araştıran kullanıcıların aklında ki soruları gidererek ürünü satılma potansiyelini yükseltmiş olursunuz.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, internetteki veriler ve günlük deneyimlerimiz, sosyal medyanın satın alma kararlarını etkilediğini söyleyebiliriz. Sosyal medyanın müşteri satın alma kararları üzerindeki etkisi birçok faktörle açıklanabilir: sosyal kanıt, sosyal medyanın kullanımı ve çevrimiçi perakendenin kullanılabilirliği.

 

Ancak, markanızı sosyal medyada öne çıkarmak giderek daha zor hale geliyor. Doğru platforma odaklanmak, yaratıcı sosyal medya pazarlama kampanyaları oluşturmak ve güncel teknolojileri kullanmak size bu konuda yardımcı olacaktır.